Proč pryskyřice nevytrdla?

1. chybný poměr složek A a B

2. nedostatečné promíchání obou složek

3. teplota a čas

4. výška zalité vrstvy

zpet-dorubriky-pryskyriceNejčastější příčinou bývá chybný poměr složky A a B. V návodech uvádíme váhové poměry, protože ty jsou na rozdíl od objemového měření přesné. Pro objemové měření byste museli používat přesné odměrky, které je složité od pryskyřice vyčistit, a bylo by potřeba objemového přepočtu.

Druhým důvodem bývá nedostatečné promíchání obou složek. Aby pryskyřice začala správně krystalizovat, potřebuje aby tvrdidlo bylo rovnoměrně rozmístěné v celém objemu! Důkladné promísení obou složek je zárukou, že pryskyřice správně vytvrdne. Menší množství mícháme klidně a rovnoměrně 2 - 3 minuty. Větší objemy déle. POZOR! Pryskyřici je nutné "odmíchat" od stěn nádoby, to je místo kam se tvrdidlo jen těžko dostává. A dno! Nedolévejte rozmíchanou pryskyřici zcela do dna, ani tam nedochází k důkladnému promíchání obou složek.

Třetím důvodem neúplného vytvrzení je nízká teplota. Určitý objem licí pryskyřice, při určité teplotě, dosáhne své úplné tvrdosti (objem a teplota je uvedena na obalu v návodu). Tento poměr teploty a objemu říká do jaké doby pryskyřice vytvrdne. Pokud pracujete s pryskyřicí v menší teplotě než je její ideální teplota pro vytvrzení (22 - 23 st. Celstia), pak se doba jejího vytvrzení prodlužuje.

Čtvrtým důvodem je velká výška zalité vrstvy. Každý typ pryskyřice je určený pro odlévání do určité vrstvy a k tomu je stanovena doba vytvrzení. 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.