Jak správně namíchat pryskyřici?

zpet-2023Pro správné vytvrzení licí pryskyřice je potřeba správně namíchat obě složky pryskyřice.

jak-spravne-namichat-pryskyrici (8)Epoxidová pryskyřice se skládá ze dvou složek, které označujeme jako složku A a složku B. Složka A tvoří základ a složka B je tvrdidlo. Jaké zásady je potřeba dodržet pro správnou přípravu licí pryskyřice? Nejdůležitějšími zásadami je přesné navážení obou složek a jejich důkladné promíchání. Při dodržení těchto dvou zásad Vám dá pryskyřice dokonalý výsledek. 

 

Navážení obou složek - váha
jak-spravne-namichat-pryskyrici (1)Pro správnou přípravu licí pryskyřice se vybavte kvalitní digitální váhou. Pro přípravu a smíchání menšího množství pryskyřice nedoporučujeme kuchyňské váhy. Menší množství obou složek, například pro výrobu šperků nebo podtácků z pryskyřice je vhodnější šperkařská digitální váha s váživostí do 500g a přesností alespoň 0,1g. Foto: digitální váha do 500g s přesností vážení 0,01g.

 

jak-spravne-namichat-pryskyrici (5)Navážení obou složek - kelímky 
Velikost kelímku pro smíchání obou složek pryskyřice zvolíme podle připravovaného množství. Můžeme zvolit kelímky pro velmi malá množství - 30g až po přípravu pryskyřice 400g a více. Máme také na výběr z jednorázových kelímků nebo silikonových, které lze opakovaně používat. Po vytvrzení zbytků pryskyřice je ze silikonového kelímku snadno vyloupnete. Galerie různých velikostí a provedení kelímků na míchání pryskyřice.

pomerMísící poměr - jak správně navážit složku A a složku B v předepsaném poměru
Na každé pryskyřici podle typu jejího použití najdete hmotnostní mísící poměr. Tento mísící poměr uvádí, jaké množství složky A a složky B je potřeba navážit. Zapneme váhu (počkáme až se váha vynuluje) a na ní si připravíme vhodný kelímek pro promíchání obou složek. Nejprve do kelímku nalijeme složku A, váhu vynulujeme tlačítkem TARE a po té přidáme složku B. 
Máme-li pryskyřici, která se mísí v poměru 3:1, pak víme, že k její přípravě je potřeba 3g složky A a 1g složky B. Dbejte na pokud možno přesném navážení obou složek. Nikdy licí pryskyřici nepřipravujte objemovým poměrem.

odrazkaok1 TIP: vydělte mísící poměr daného typu pryskyřice - 3 : 1 = 3 nebo například 100 : 60 = 1,66. Výsledné číslo si napište na lahev. Dáte-li do kelímku například 142g složky A s mísícím poměrem 3:1, pak váhu 142g vydělíte poměrným číslem 3. 142g : 3 = 47,33 je váha složky B, kterou musíte přidat, aby byl mísící poměr 3:1 zachován. U pryskyřice s mísícím poměrem 100:60 to bude 142g : 1,66 = 85,54g. 

Promíchání obou složek - špachtle a míchadla
Dalším krokem je důkladné promíchání připravené složky A a B. Můžete míchat ručně nebo strojně. Pro menší množství můžeme zvolit menší dřevěné špachtle až po větší rozměr špachtle nebo silikonové špachtle, které opět po vytvrzení zbytků pryskyřice snadno očistíme. Obě složky pryskyřice mícháme pomalu po dobu 3 - 5 minut. Pomalu mícháme proto, abychom licí pryskyřici zbytečně nezavzdušnili (bublinky v pryskyřici). V průběhu míchání odmíchávejte ode dna a občas špachtlí odmíchejte od stěn kelímku. Složka A je hustější než složka B a je potřeba abyste složku A, která po nalití do kelímku ulpí na stěnách kelímku, odmíchali do celého objemu pryskyřice. Další možností jak dokonale promíchat obě složky pryskyřice je použití míchadla pro strojní míchání. I zde platí, že velikost míchadla zvolíme podle velikosti kelímku, a že mícháme pomalými otáčkami, abychom pryskyřici nezavzdušnili. Galerie různých velikostí a typů míchátek. 

Složka A a B při  a po promíchání

Po nalití obou složek do kelímku, ve kterém budeme pryskyřici míchat, jsou patrné obě složky. Protože mají zpravidla složka A složka B rozdílnou hustotu, v kelímku je vidíme jako dvě oddělené vrstvy. Z počátku míchání dojde k zákalu, většímu či menšímu, podle typu pryskyřice. Po další chvíli míchání zákal postupně mizí až se obě složky směsi vyčeří. Zde dejte pozor! Pokud se v promíchané směsi vyskytují viditelné "nitky", pryskyřice ještě není zcela promíchána. Pokračujte v míchání až se tyto "nitky" zcela vyčeří. Některé typy licí pryskyřice, obzvlášť ty hustější, vyžadují delší a důkladnější promíchání než řidší pryskyřice. Ručně míchejte 3 - 5 minut, strojně polovinu času. U strojního promíchání máte vždy větší jistotu, že jsou obě složky licí pryskyřice důkladně a dostatečně promíchané. Galerie fotografií ukazuje: viditelně oddělené složky A a B, mísení obou složek, zákal při mísení obou složek, "nitky" uakzují nedokonalé promíchání, čirá směs bez nitek, dokonale promíchaná.

zpet-2023k-produktu-23Jak namíchat pryskyřici s tvrdidlem? Snad jsem Vás moc nevystrašil :)! Na jedné straně je to jen několik jednoduchých zásad a pečlivost, takže nic co by se nedalo zvládnout, a na straně druhé se opakovaně v poradně setkávám s Vašimi problémy při tvoření z pryskyřice, za kterými často stojí nedodržení těchto málo pravidel, a to mi přijde škoda :).

Za tým PourArt, Bedřich